Geopietra Steenstrips voegen
De esthetische en functionele waarden van het voegsel voor de Geopietra Steenstrips zijn meer dan belangrijk.
Wanneer men kijkt naar een natuurstenen muur, is er vaak aandacht voor de kleur en de vorm van de stenen. Echter de voeg-afwerking is tevens essentieel. Dit omdat de voeg van de Steenstrips absoluut deel uitmaakt van de totale uitstraling van de muur. Vaak wordt de vorm van de Steenstrippen, de kleur van de voeg en de afwerking van de muur gekozen op basis van de bouwstijlen uit de directe omgeving. Dit komt veel voor in het zuiden van Europa.
Steenstrips voegen voorbereiden
- Lees voor de verwerking de technische handleiding van Geopietra Steenstrips.
- Controleer altijd of u de juiste voegkleur voor de Steenstrips heeft (check de verpakking). De kleur van de gekozen voeg is bij verwerking donker. De voeg is dan nog nat en dient te drogen.
- Volledige droging duurt gemiddeld 3 dagen tot 4 weken afhankelijk van de temperatuur.
- Maak nat voegsel niet schoon op de Steenstrips wanneer dit er over heen is gekomen. Verwijder voegsel enkel na droging met een licht vochtig doekje.
- Meng een 25 kg zak Geobi voeg (A) met 4,3 – 4,8 liter schoon, koud water tot er geen klonten meer zijn. Voeg hier 7,5 liter (een hele zak) vulkanisch granulaat (B) aan toe en meng opnieuw. Wacht vervolgens 10 minuten en meng een laatste keer. De hoeveelheid toe te voegen water hangt af van de weersomstandigheden tijdens het voegen. Bij warme temperaturen of bij een sterk zuigende ondergrond, is er meer water nodig bij het voegmateriaal.
- Werk niet bij te warm weer (ondergrond warmer dan 25 graden).
Voegkleuren Geopietra Steenstrips
In 6 kleuren verkrijgbaar:
1. Geobi Voegmortel Sabbia = Pergamon.
2. Geobi Voegmortel Marche = Zandbeige.
3. Geobi Voegmortel Toscana = Beige/lichtbruin.
4. Geobi Voegmortel Grigio = Leemgrijs (grijs).
5. Geobi Voegmortel Grigio Cielo = Muisgrijs (NIEUW)
6. Geobi Voegmortel Arena = Donkergrijs
Voegkleuren en voeg-afwerkingen
Het leuke van Geopietra Steenstrips is dat u feitelijk uw natuurstenen muur zelf kunt componeren. Bij een minimale voeg, dient de ruimte tussen de stenen niet groter te zijn dan circa 0,5 tot 1 cm. Natuurlijk kan dit op een enkel punt soms noodgedwongen iets ruimer of minder ruim zijn. Ook heeft u in dit geval meer Steenstrips nodig. Standaard worden de Stenen berekend met een gemiddelde voeg. De Steenstrips voegt u dus met behulp van een spuitzak. In zeer incidentele gevallen (zie de video hierboven) gooit men de voeg er met de troffel in. Dit laatste detail zien wij met name in het buitenland: dat wil zeggen een optimaal grof effect.
Voeg kiezen
Hiernaast ziet u een foto van het type Moniga Steenstrips met een redelijk volle voeg. Volle voegen kwamen wij tot voor kort met name tegen bij bouwwerken in het buitenland. Echter doordat mensen in het algemeen meer “internationaal” denken, wordt deze voegwijze ook steeds vaker in de Benelux toegepast.
Dit zijn overigens alle mogelijkheden voor de afwerking van de voeg:
- Kleur
- Grofheid
- Diepte
- Afstand van de voeg
- Afwerking
Geopietra heeft de Geobi voeg ontworpen om perfect aan te sluiten bij de gereconstrueerde Natuurstenen en Baksteenstrips. Geobi biedt zowel vanuit functioneel als esthetisch oogpunt de perfecte oplossing om een Natuurstenen Muur op te leveren in elke stijl. Van een grove korrelige tot een strakke gladde voeg. Maar ook juist als opvulmateriaal tijdens het koud plaatsen.
Grofheid van de voeg
Afhankelijk van de bestelling wordt er bij de levering van het voegmateriaal een fijne of een grove korrel meegeleverd. Er zijn dus twee verschillende korrelgroottes. Dat wil zeggen: de fijne korrel van 0-3 mm en de grove korrel van 3-8 mm. Door de kleur en de korrel te combineren, realiseert men de meest uiteenlopende stijlen. Van een ruige, rustieke charme tot een gladde, moderne voeg. De korrel is dus een bijbehorende component. Het is een optimalisatie van de Steenstrip voeg (ademend)). Hoe sneller men de voeg uitkrabt, hoe grover de voeg. Hoe langer u wacht, hoe gladder het voegwerk. Normaliter krabt men de voeg uit wanneer er geen voeg meer achterblijft op de vingers (bij het aanraken ervan). Voor een Steenstrip muur binnen kunt u minder korrels toevoegen. Bij Steenstrips voor een buitengevel is het echter wél noodzakelijk toe te voegen. Tip: test eerst wat u het mooiste vindt. Bij de Steenstrips met de sfeer van oude baksteen wordt een fijne korrel gebruik. Bij volledig koud plaatsen adviseren wij geen korrel toe te passen.
Steenstrips voegen: welke voegkleur kiezen?
Een andere voegkleur kiezen dan die van de Steenstrip. Deze keuze zorgt voor een contrast. Zodat met name het ontwerp benadrukt wordt. Terwijl een voegkleur die aansluit op de kleur van de Strip, de muur harmoniseert en rustig maakt. De kleur, breedte en diepte van de voeg van de Steenstrip, bepaalt de uiteindelijke uitstraling van de gevelbekleding. Maar zeker ook de korrelgrootte die is toegevoegd. Deze korrel zorgt ten slotte voor een ware Steen decoratie van de muur (Steenstrips oude look). De korrel is fijn en grof verkrijgbaar.
Geobi Voegmortel
Het is belangrijk voldoende tijd uit te trekken voor het Steenstrips voegen. Dat wil zeggen: het beste start men met het voegen in de ochtend. Dit is noodzakelijk omdat het voegmateriaal voor de Geopietra Steenstrips een nader te bepalen droogtijd nodig heeft. Eén en ander is namelijk afhankelijk van weersinvloeden. Zoals bijvoorbeeld: de luchtvochtigheid van dat moment alsook de binnen- of buitentemperatuur. Het afwerken van de voeg van de Steenstrips begint wanneer het voegsel geen vocht meer loslaat. Dit test u door de Steenstrip voeg voorzichtig in te drukken. Voeg Geopietra het liefst consequent van boven naar beneden. En aansluitend van links naar rechts. Of u voegt de Steenstrips andersom afhankelijk van of u links of rechts bent. Wij raden u aan een spuitzak te kopen en een ‘uit-krab-stokje’ te maken (van hout).
Steenstrips voegen met een spuitzak
U kunt vervolgens de Steenstrips gaan voegen. Hiervoor gebruikt u de spuitzak. Snijdt u aan het uiteinde van de zak de punt er af en tevens een klein stukje aan de zijkant. De opening is breed genoeg op het moment dat uw wijsvinger er goed in past. Vul de zak eerst een keer volledig met het voegcement. Aansluitend spuit u deze vervolgens eerst een keer helemaal leeg in de emmer. Op deze manier beoordeelt u of de spuitzak gemakkelijk tussen de dikte van de Steenstrips spuit. Is dit niet het geval, maak dan de opening in de spuitzak groter. Lukt het nog steeds niet? Verdun dan het voegcement iets met water.
Wanneer de spuitzak gemakkelijk spuit, begint u met Steenstrips voegen.
Wij adviseren de spuitzak voor de strips tot de helft te vullen. Dit werkt aanzienlijk makkelijker dan wanneer de spuitzak volledig gevuld is. Knijp voordat u begint de lucht uit de spuitzak. Zo voorkomt u een ongelijke voeg of gaten in het voegwerk. Richt de spuitzak goed in de voegen met een minimale afstand tot de muur. Breng de voeg door middel van een draaiende beweging aan op de wandbekleding. Het makkelijkste is om te werken vanuit een hoek van ongeveer 45 graden. Knijpt u niet voor in de spuitzak tijdens het voegen. Want op deze manier komt er namelijk lucht in de zak. Een licht draaiende beweging is voldoende. U draait de spuitzak slechts met één hand. In de andere hand rust de voegspuitzak enkel in de handpalm.
Het voegen van Steenstrips
Enkele belangrijke tips: de Steenstrip voeg is leverbaar in 6 kleuren en bestaat uit 2 componenten. Namelijk een cement met water aan te maken voeg en een korrel. De korrel mengt u er op het laatst doorheen. Even losjes met de troffel. Voor buiten adviseren wij u deze korrel toe te passen omdat het de dampdoorlatendheid van het materiaal ten goede komt. Voor Steenstrips binnen (interieur) is dit niet per se noodzakelijk.
Voegdikte
De verhoudingen voor het aanmaken van het voegcement staan in de technische handleiding. Zelfs ook op de product verpakking. Zorg ervoor dat het voegcement niet te dik is. In dit geval blijft het achter in de spuitzak tijdens het voegen. Aan de andere kant mag het ook niet te dun zijn. Want dan laat de voeg voor de Steenstrips los en valt eruit. De structuur van het voegcement is te controleren door het te plaatsen op de troffel. Als het voegcement in eerste instantie plakt en er niet geleidelijk afglijdt, is de voeg perfect. Het spreekt voor zich dat wanneer de voeg direct loslaat, deze te dun is aangemaakt. Alsook wanneer de voeg stevig blijft plakken, deze te dik is aangemaakt.
Steenstrip voeg Geobi
- Wanneer de Steenstrips zijn verlijmd, kan gestart worden met voegen.
- Maak – indien nodig – een klein proefbord en test hoe de voeg werkt.
- De voeg van de Steenstrips niet uitwassen, maar uitkrabben nadat deze redelijk droog is.
- Gebruik naast de spuitzak een grote emmer, een troffel, schoon water.
- Voeg altijd in één richting, bijvoorbeeld van links naar recht. Begin het liefst bovenaan.
- Werk aan kwaliteit door vol te voegen.
- Daarmee worden de bekapte kanten van de Steenstrips voldoende weggewerkt.
- Werk in één richting.
- Zorg dat de structuur van het voegcement goed is. Dan zijn er kleine golfjes te zien in het voegwerk.
Bezoek onze showroom
Het advies om persoonlijk onze indrukwekkende showroom te bezoeken omdat uw keuze dan makkelijker wordt. Stenen spreken meer als je ze ziet. Immers 50% van de Steen is het zichtveld, de overige 50% wordt bepaald door andere keuzes zoals voegkleur en ambachtelijk zetwerk.
Kom dus bij ons langs. U wordt door onze adviseurs met veel passie geholpen. Neem uw foto’s en tekeningen van de geschetste situatie mee en stap in de auto! Dan zorgen wij dat de koffie voor u klaar staat.
Voegen van de Steenstrips:
- Breng voldoende voegmateriaal tussen de Steenstrips aan, zelfs tot op het oppervlakte. Dit verhoogt de kwaliteit van het werk.
- Breek de Geopietra Steenstrips tijdens het zetwerk bewust.
- Naast een voeg is het ook mogelijk Geopietra Steenstrips ‘’koud’’ op elkaar te plaatsen. In dit geval volstaat enkel de verlijming.
- Voor koud verwerken buiten, zorg dan dat de Steenstrips overal volledig verlijmd zijn (buttering en floating). U dient de Steenstrip volledig in te lijmen alsook de ondergrond en licht “schuivend” aan te brengen. Druk de panelen/Steenstrips goed aan.
- Bij koud op elkaar plaatsen wordt de lijm tot de rand van de breuklijn aangebracht. Op deze manier is de binnenkant van de Steenstrip niet zichtbaar. Gebruik kleurpoeder.
- Professionaliteit Zetwerk, voegkleur en – afwerking, bepalen 50 procent van de uitstraling!
- Zorg bij een verdiepte voeg (uitkrabben tot 1/2 cm) dat er toch een redelijke laag overblijft om de kwaliteit van de voeg te waarborgen. Dit is met name voor Steenstrips op een buitengevel belangrijk.
- Valt de keuze voor een volle voeg dan worden de stenen met een normale voegafstand geplaatst (1 vingertop tussen de stenen gemeten circa 1 tot 1,5 cm).
- Met een overvolle voeg kiest u voor een zeer ruime voeg. Deze optie ziet u veel in Zuid-Europa. Een overvolle voeg wordt aangebracht met een troffel. De voeg en steen worden feitelijk vlak aan het oppervlakte afgewerkt en blijft een ruw uiterlijk houden (meer landelijk).
Verwerken van de voeg – Geopietra Steenstrips
- Eventuele gaatjes vult u tijdens het uitkrabben van de muur met het voegsel dat dan vrijkomt.
- Wanneer u gevoegd heeft, is het zeer belangrijk dat u de voeg goed laat drogen. Begin niet te vroeg met uitkrabben want dan zal er veel voegcement op de stenen achterblijven. Verder zal de structuur van de voeg van de Steenstrip brokkelig worden. U kunt makkelijk controleren of de voeg hard genoeg is. Namelijk door er met uw vinger voorzichtig op te drukken. Er mag geen voegsel op uw vinger achterblijven. Want dan is de voeg droog genoeg. Wacht vanzelfsprekend ook niet te lang. Het drogen van de voeg is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warmer weer droogt het snel. Ga zeker niet voegen in de volle zon.
- Zoals gezegd kunt u het beste in de ochtend beginnen. Houd de muur continue in de gaten. De droogtijd hangt af van de temperatuur, luchtvochtigheid en ondergrond. Neem daarom af en toe pols hoogte.
Het uitkrabben van de voeg
- Zoals eerder vermeld begin met het uitkrabben van de voeg vanaf boven. En werk dan bijvoorbeeld van links naar rechts of andersom. Bij het uitkrabben is de voeg niet meer nat. Het korrelt er uit. Het uitkrabben realiseert u met een houten uitkrabber of een rubberen voegspijker. De houten krabber maakt u zelf van hout en een stanleymes. Maak een dunne en brede kant aan het einde van het stokje. Tevens drukt men met het stokje of de voegspijker de voeg – op plekken waar tijdens het uitkrabben gaatjes ontstaan – gemakkelijk aan. Mocht u kiezen voor een fijne voeg, strijk dan het materiaal fijn met een voegspijker.
- Wanneer u de muur heeft uitgekrabd, kunt u de muur met natuurstenen look na lopen met een borstel. Zo verwijdert u de losliggende deeltjes van de reeds gedroogde muur. Hoe steviger er geborsteld wordt, hoe strakker en fijner de voeg.
Weersomstandigheden
Bepaal van te voren goed wanneer de voeg het beste kan worden uitgekrabd. Let hierbij ook op de weersomstandigheden en de temperatuur van de muur. Als de zon schijnt, droogt de voeg sneller. Bij vochtig en klam weer duurt dit langer. Doe bij grote projecten eerst een test om te kijken hoe lang het drogen van de voeg duurt. Voorkom dat u ’s avonds laat nog aan de slag moet! Nog meer vragen? Lees ons blog “Hoe Steenstrips voegen“?